Španělská čokoláda
Bylo právě Španělsko, odkud se čokoláda poprvé dostala do Evropy. Španělské čokoládovny patří mezi ty s nejdelší tradicí.
Kakaové boby a umění jejich zpracování přivezli do Evropy konkvistadoři španělského královského dvora.
Jak chutná čokoláda ze Španělska dnes? Ochutnejte. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší.
#ShowMore#
Španělsko můžeme považovat za pravlast moderní čokolády. Nebýt Španělů, kteří do Evropy přivezli úplně první kakao, museli bychom si život sladit nějakým jiným způsobem. A jak to všechno bylo?
Španělské mořeplavce vám patrně představovat nemusíme. O jejich odvážných plavbách a objevech se dodnes učíme v hodinách dějepisu.
Nikdo vám ale ve škole nikdy neřekl, že nebýt jich, čokoláda by dost možná skončila v propadlišti dějin.
A to by byla trochu škoda, protože čokoláda představuje nejen výborný způsob, jak můžete obdarovat své blízké. Její konzumace má také prokazatelně pozitivní vliv na lidské zdraví.
Pojďme se společně vydat po stopách španělské čokolády.
Ať žije kakao
Když Hernando Cortéz připlul do oblasti Střední Ameriky, patrně netušil, jaký objev zde učiní. Byl úplně prvním Evropanem, kterému Aztékové prozradili tajemství svého zdraví a dlouhověkosti.
Kakaové boby ho příliš nenadchly. Na jeho vkus byly příliš trpké. Ale jelikož bylo kakao v aztécké kultuře považováno za nápoj bohů, nebylo by moudré jej odmítnout.
A tak se stalo, že kakao putovalo dlouhou cestou až do Evropy, kde někoho napadlo, že by nebylo špatné do něj při jeho přípravě přidat cukr.
Pokus se zdařil a kakao se stalo jedním ze symbolů bohatství. Šálek lahodného moku si dopřávali jen ti nejbohatší z bohatých.
Poměrně dlouhou dobu si Španělsko drželo kakaový monopol. Ale jak to tak bývá, díky sňatkům s příslušníky jiných královských dvorů a mazaným obchodníkům se kakao dostalo na území celého kontinentu. A zde už pak bylo na vynalézavosti každého jednoho čokolatiéra, jak s "hnědým zlatem" naloží.
Výtečná španělská čokoláda
Vybrali jsme pro vás tři zástupce čokoládoven ze Španělska.
Amatller - jednu z nejstarších čokoládoven Evropy s tradicí od roku 1797. Přečtěte více o historii této čokoládovny.
Simón Coll - o něco mladší souputník, kterého dnes vede už šestá generace rodiny.
Cacao Sampaka - mladá a odvážná značka, která spojuje kvalitní čokoládu s moderním designem.
Vyzkoušejte některou z našich španělských čokolád. Rozhodně svého výběru nebudete litovat.