Chcete být zdraví, spokojení a neřešit váhu? Dejte si čokoládu!
Kvalitní hořká čokoláda obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že se právem zapisuje na seznam superpotravin.
Čokoláda do našeho jídelníčku patří, ale jak platí obecně – i všeho dobrého s mírou.
Která čokoláda je ta „dobrá“ pro zdraví?
Odpověď je jednoduchá. Čokoláda se vyrábí z kakaa a cukru (s přidáním mléka, pokud je mléčná). Zdravé je v čokoládě pouze kakao. A tak čím více, tím lépe. Minimální obsah kakaa by měl být 70 %, pak si můžeme v čokoládě užívat jeho pozitivní účinky.
Důležitá je však také kvalita čokolády. Jen podíl kakaa totiž nestačí. Záleží také na tom, jak byla čokoláda vyrobena. Čím šetrnější sušení, pražení a zpracování kakaových bobů, tím více cenných látek se uchová ve výsledné čokoládě.
Čím kvalitnější čokoláda, tím vyšší obsah kakaa také budete schopni jíst. Pro mnoho lidí jsou vysokoprocentní čokolády jednoduše moc hořké. Stačí ale ochutnat čokoládu od dobrého výrobce a zjistíte, že její chuť je mnohem jemnější, bez nahořklé pachuti.
10 skvělých důvodů, proč jíst čokoládu
1. Čokoláda pomáhá bojovat proti stárnutí
Kakao je bohaté na antioxidanty. Dokonce více než borůvky nebo brusinky.
Antioxidanty jsou látky, které neutralizují škodlivé volné radikály.
Volné radikály poškozují buňky a přispívají ke vzniku řady závažných onemocnění, např. některým druhům rakoviny a onemocnění srdce a cév.
Volné radikály vznikají v našem těle především vlivem znečištění životního prostředí, kouřením, škodlivými látkami v potravinách a stravou bohatou na cukry a „špatné tuky“, tj. nenasycené mastné kyseliny (více si můžete přečíst v odborném článku zde).
Pokud je volných radikálů v našem těle hodně, říká se tomu oxidační stres a tento stav výrazně urychluje stárnutí organizmu.
Čokoláda, čistý vzduch a zdravá strava jsou nejlepší anti-aging kúra.
2. Obsahuje hodně vlákniny
100 g hořké čokolády obsahuje 11g vlákniny.
100 g poctivého celozrnného chleba obsahuje 7g vlákniny.
Překvapení? Celozrnné pečivo jíme přece hlavně kvůli vláknině.
Vláknina zlepšuje trávení, pomáhá v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, může pomoci v prevenci cukrovky a některých typů rakoviny (např. tlustého střeva).
U jídel s vyšším obsahem vlákniny máme dříve pocit sytosti. Sníme tedy obvykle méně.
3. Je bohatá na živiny
V jedné 100 gramové tabulce hořké čokolády se 70% kakaa najdeme:
- 98% doporučené denní dávky manganu
- 89% doporučené denní dávky mědi
- 67% doporučené denní dávky železa
- 58% doporučené denní dávky hořčíku
- a další přínosné látky
4. Čokoláda přispívá k prevenci infarktu
Kakao bojuje se škodlivým cholesterolem. Nejen, že pomáhá snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, kakao zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu.
LDL cholesterol ničí tkáně, především krevní cévy, které vyživují srdce.
5. Zlepšuje prokrvení a snižuje krevní tlak
Aktuální studie Harvardské univerzity prokázala, že konzumace čtverečku vysokoprocentní čokolády denně vedla ke snížení krevního tlaku u vybraných osob s hypertenzí (vysokým krevním tlakem).
Tato studie je jednou z mnoha, které potvrzují, že kakao přispívá k prevenci kardiovaskulárních chorob.
6. Snižuje riziko cukrovky
Stejná studie zaznamenala zvýšení citlivosti pacientů na inzulin, což je pozitivní faktor pro snížení rizika cukrovky. Přirozeně je s ohledem na cukrovku důležitá i schopnost kakaa zvyšovat hladinu HDL cholesterolu zmíněná výše.
7. Stimuluje mozek a pomáhá prevenci Alzheimera
Kakao pomáhá ke zlepšení prokrvení mozku a zlepšení jeho funkcí.
8. Čokoláda může pomoci snížit váhu
Čokoláda nám v udržení optimální váhy pomáhá dvojím způsobem:
- Za tloustnutím stojí především cukr. Pokud nahradíme jiné sladkosti čokoládou s minimálním obsahem kakaa 70 %, uspokojíme své chutě na sladké, a přitom budeme konzumovat mnohem méně cukru.
- Několik studií dokazuje, že kakao hubnutí i aktivně přispívá. Doktor Will Clower Ph. D., americký dietolog a neurobiolog doporučuje sníst malý kousek čokolády 30 minut před každým jídlem. Kakaové máslo podle něj zpomalí trávení a zmírní vzestup inzulínu, navíc se spustí signály smyslového zasycení. Pomůže nám to zkonzumovat méně jídla.
9. Zlepšuje náladu a snižuje stres
Čokoláda stimuluje produkci hormonu fenyletylaminu, který zlepšuje náladu. Když jíme čokoládu, jsme objektivně šťastní.
10. Čokoláda je považována za afrodiziakum
Když jíme čokoládu, uvolňuje se v našem mozku také dopamin, tzv. hormon lásky a štěstí. Stejná reakce nastává i při orgasmu.
Plánujete romantickou večeři? Hořká čokoláda by na menu neměla chybět ????
Závěr
Kvalitní hořká čokoláda má tolik zdravotních benefitů, že by v našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Samozřejmě v rozumném množství.
Kolik čokolády pro zdraví můžu sníst?
Kromě všech prospěšných látek pro zdraví je čokoláda také poměrně kalorická.
100gramová tabulka čokolády se 70% obsahem kakaa obsahuje kolem 600 kalorií (2 500 kJ), to je zhruba 30 % doporučeného denního příjmu. Celou tabulku denně si tedy můžete dopřát jen výjimečně.
Doktor Will Clower, autor světového knižního bestselleru „Jezte čokoládu a zhubněte“ doporučuje:
30 gramů 70% čokolády každý den
30 g, tedy cca třetina běžné tabulky 70% čokolády je dle jeho dlouholetého výzkumu optimální denní porce zdraví.
V tomto množství si můžete čokoládu dopřát klidně i během redukčního jídelníčku.
Jakou čokoládu jíst?
Čokoláda nad 70 % kakaa |
Čokoláda nad 90 % kakaa |
Kakaové boby |
Odborníci považují za ideální podíl kakaa v čokoládě 70 %. Plná chuť s mírnou sladkostí. Čokoládou nad 70 % kakaa doporučujeme začít, pokud chcete jíst zdravěji. | Jsou určeny pro pokročilé čokoholiky. Pokud vám nezachutná jedna tabulka, vyzkoušejte jiného výrobce nebo jiný druh bobů. V této kategorii si často musíte najít "tu svoji". | Kakaové boby jsou skutečné mlsání bez výčitek. Můžete je křupat jako oříšky a jejich chuť je příjemně intenzivní. |
|
|
|