Čokoláda

Čokolády od výrobců, kteří vyrábějí čokoládu od bobu po tabulku z nejkvalitnějších kakaových bobůOd menších rodinných nebo tradičních čokoládoven, nabité kakaem, láskou a vášní.

#ShowMore#

Jaký druh čokolády Vám bude nejspíš chutnat?

Čokoláda - jak si vybrat 

Jakou čokoládu zvolit?

Hlavně kvalitní! Kakao je považováno za superpotravinu. Čím více kakaa, tím je čokoláda zdravější. Pro mnoho lidí jsou ale čokolády s vysokým podílem kakaa jednoduše příliš silné. Je to podobné jako s kávou – ne každému chutná čisté espresso. Ale dobré espresso je základem každé dobré kávy. Takže jaké procento kakaa zvolíte, záleží jen na vás. Zvolte ale dobrý základ, a to je jednoduše čokoláda z kvalitního kakaa.

Jen 3% světové produkce kakaových bobů je považována za kvalitní. Čokoládovny, které se věnují výrobě kvalitních čokolád mají většinou "pod palcem" celý proces vzniku čokolády. Takovým čokoládám se říká "bean to bar", tedy výroba od bobu po tabulku. Tedy od pěstování kakaovníků, sklizně kakaových bobů, jejich zpracování, a pak přirozeně samotné výroby tabulky čokolády. Výrobci pečlivě vybírají, od koho kakaové boby nakoupí a boby si sami praží, nebo dokonce plantáže sami vlastní a kontrolují úplně celý proces výroby.

Když máte výborný výrobek, jde to i bez marketingu.
Sice ne ve velkém, ale to ani není cíl. Cíl je báječná tabulka dobré čokolády a spokojený zákazník. A radost z práce a ze života...

Zlaté pravidlo dobré čokolády

  • čím kvalitnější kakao, tím lepší čokoláda
  • čím více kakaa, tím méně cukru
  • čím více kakaa, tím je čokoláda zdravější

Jaký je rozdíl mezi jednotlivými druhy čokolády?

Kvalitní tabulka čokolády obsahuje pouze kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Mléčná ještě sušené mléko.

Může obsahovat ještě vanilku, jejíž chuť a vůně se krásně pojí s kakaem a lecitin pro lepší konzistenci. Kakaová hmota (nebo prášek) a kakaové máslo dohromady tvoří celkový podíl kakaa v čokoládě, tedy právě to procento, které se uvádí na obalu.

Rozlišujeme tři základní druhy čokolád podle obsahu kakaa a mléka:

  • Hořká čokoláda – musí obsahovat min. 35 % kakaa. V Le Chocolat ale žádná hořká čokoláda neobsahuje méně než 45 % kakaa.
  • Mléčná čokoláda – musí obsahovat min. 25 % kakaa a min. 20 % mléka.
  • Bílá čokoláda – musí obsahovat min. 20 % kakaového másla.

Samostatnou kapitolou jsou čokolády s extra vysokým podílem kakaa:

K základní čokoládě se pak mohou přidávat ingredience jako oříšky, mandle nebo ovoce.
Do kvalitní tabulky čokolády nepatří žádné náhražky, konzervanty a umělá barviva.

Jaké čokolády najdete v Le Chocolat

  • vybíráme čokolády od malovýrobců. Od nadšených čokoládoven, které vyrábějí bean to bar z kvalitního kakaa.
  • podporujeme lokální výrobce. Víte, že Československo bylo za první republiky třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě?
  • vyrábíme vlastní čokolády pod značkou Le Chocolat

Čokoládou žijeme. Výroba kvalitní čokolády, to je příběh o péči, času a poctivé práci. A o nadšení a vášni, protože bez nich by to nešlo.