Čokoláda bez cukru (dia)
Dobrá čokoláda bez cukru? Existuje!
Vychutnejte náš výběr kvalitních čokolád bez přidaného cukru.
BEZ KOMPROMISU V CHUTI!
Naše čokolády buď obsahují tolik kakaa, že se do nich už žádný cukr nevešel (nebo jen 1 %) nebo jsou slazeny alternativou cukru.
#showmore#
Musíte vyřadit z jídelníčku cukr? Čokolády se vzdávat nemusíte!
Čistá čokoláda se vyrábí z kakaa (tj. kakaové hmoty nebo prášku a kakaového másla) a cukru.
Způsobů, jak eliminovat cukr z čokolády je několik:
- 100 % čokoláda
- nahrazení cukru přírodními sladidly (maltitol, stévie)
- nahrazení cukru umělými sladidly (aspartam, sacharin)
100 % čokoláda
Touto volbou si dopřejete nejen čokoládu bez cukru, ale i pořádnou porci zdraví. Kakao obsahuje antioxidanty, minerály a vitamíny, díky kterým se řadí mezi superpotraviny. A ve stoprocentní čokoládě ho dostanete plnou dávku. Tato čokoláda však není pro všechny. Pokud nepatříte k milovníkům hořké čokolády, musíte se k čokoládám s vyšším obsahem kakaa obvykle postupně „projíst“. Ale „do stovky“ dojde opravdu jen málokdo. Její chuť je pro většinu lidí už jednoduše příliš intenzivní.
Přírodní sladidla
Alternativou cukru jsou přírodní sladidla jako stévie nebo maltitol. Maltitol je druh cukerného alkoholu. Cukerné alkoholy se přirozeně vyskytují v některých druzích ovoce a zeleniny. Jsou sladké, ale nejsou tak sladké jako cukr a mají téměř polovinu jeho kalorií.
Umělá sladidla
Nepřinášejí žádné (nebo jen minimální) množství kalorií. To by z nich mohlo dělat jasné favority jak pro stravu s vyloučením cukru, tak pro boj s nadváhou. Není to ale tak jednoduché. I když se umělá sladidla používají čím dál více, ještě rychlejším tempem roste obezita. Odborníci na výživu silně doporučují nesahat k jakýmkoli náhražkám a volit co nejvíce přirozených potravin, i když by měly obsahovat cukr. Cestou k trvalému úbytku váhy je vyvážená pestrá strava a dostatek pohybu.
Velkou nevýhodou umělých sladidel je chuť. Umělou chuť jednoduše cítíte. A čokoládu si vychutnat chcete!
Jaké je naše doporučení?
- Pokud cukr z jídelníčku vyřadit musíte, jsou nejlepší volbou čokolády s přírodními sladidly.
- Pokud cukr z jídelníčku vyřadit chcete, najděte si cestu k čokoládám s vyšším obsahem kakaa (nad 70 %). Nejen, že obsahují cukru méně. Jsou navíc zdravější. A jejich chuť je tak intenzivní, že zažene chuť na sladké i po pár malých kostičkách.