Zdravé vánoční cukroví plné chuti (5 receptů)


anyzove susenky 2

Kdo chce držet dietu na Vánoce? My tedy ne. Vánoce jsou svátky hojnosti. Ale nemusí to být zase přemíra. A víte co zjistíte? Pokud jste už během roku začali snižovat množství bílého cukru a bílé mouky ve vašem jídelníčku, tak vám to klasické cukroví už moc „nepojede“. A tak tu máme v rukávu hned 5 es – 5 receptů na zdravé vánoční cukroví, které vám chutnat určitě bude.

5 receptů na zdravé vánoční cukroví

 

Kakaové pracny jsou jednoduše vánoční klasika. Od Magdalény Dobromily Rettigové, přes „Sandtnerku“, v žádné vánoční kuchařce nesměly chybět. A je to také tradiční postrach, protože dostat je z formiček je opravdu „vyšší dívčí“. Do starého železa ale opravdu nepatří. Retro jede, hipsteři oprašují prvorepublikové židle a foodies ohlašují velký návrat pracen na výsluní! A stačí vyměnit bílou mouku za (mimochodem tradiční) špaldovou a dát sbohem bílému cukru a máme tu novou zářící hvězdu:

cokoladove pracny 2


Zdravé kakaové pracny


INGREDIENCE 
  

200 g špaldové mouky jemně mleté
150 g mletých vlašských ořechů
150 g másla
100 g třtinového cukru 
1 vejce
20 g kakaa
1-2 lžičky perníkového koření (nejraději používám to od Antonína nebo Sonnentor)
nebo lžička mleté skořice, půl lžičky mletého hřebíčku a kůra z 1 bio citrónu

POSTUP

  1. Ze surovin vypracujte těsto
  2. Těsto důkladně prohněťte, poté zabalte do folie a nechejte přes noc odpočinout v lednici.
  3. Vymažte si formičky
  4. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C 5 až 10 minut (podle velikosti formiček).

 

 

cokoladove pernicky 2


Znáte „Břicháče Toma“?
 Tahle sympatická ikona hubnutí a hvězda Facebooku nejen trhá rekordy prodejnosti kuchařek, ale peče také výborné perníčky. Jeho perníčky jsou skvělé, voňavé a měkké hned po upečení.

Zdravé perníčky od břicháče Toma


INGREDIENCE 
  

60 g vlašských ořechů
60 g mletých ovesných vloček
100 g hladké špaldové mouky
3 lžíce medu
1 celé vejce
2 žloutky (1 na pomazání perníčků)
1 kypřící prášek do perníku
šťávu z 1/3 pomeranče

POSTUP

  1. Ze surovin vypracujte těsto
  2. Vál posypte trochou mouky a těsto vyválejte na tloušťku cca 3 mm. Docela se lepí, tak je lepší ho válet přes potravinovou fólii.
  3. Z těsta vykrojte perníčky a naskládejte na plech. Můžete je také ozdobit půlkami mandlí a pomazat žloutkem.
  4. Pečte ve vyhřáté troubě na 190 stupňů 10-12 minut.

 

 

kandovane pomerance v cokolade 2


Nemusíte vždy trávit hodiny u válu, vykrajovátek a hlídáním trouby.
 Jsou i dezerty, které voní Vánoci, z tácu mizí rychlostí blesku a jsou přitom jednoduché a zdravé. Jako tyto pomerančové plátky máčené v tmavé čokoládě.

Čeká vás jen jedno rozhodnutí – s kůrou nebo bez? S kůrou jsou o něco pikantnější. Pak je ale lepší vybírat chemicky neošetřené plody nebo je alespoň opravdu důkladně omýt. Lepší budou také pomeranče s tenkou kůrou, ne ty s tlustou kůrou a bílou dužinou pod ní.

Ve vzduchotěsné dóze vám pomeranče vydrží 4-5 dnů.


Kandované pomeranče máčené v čokoládě


INGREDIENCE 
  

2 pomeranče
1/2 hrnku třtinového cukru
2 hrnky vody
80 g tmavé čokolády

POSTUP

  1. Pomeranče nakrájejte na tenké plátky.
  2. V kastrůlku smíchejte vodu a cukr, dokud se cukr nerozpustí a přiveďte k varu.
  3. Až začne voda vařit, vhoďte plátky pomeranče a snižte teplotu na minimum.
  4. Hrnec zakryjte pečicím papírem tak, aby do něj stále mohl pronikat vzduch.
  5. Vařte cca 1,5 hodiny a za občasného promíchání.
  6. Plátky přeneste na pečicí papír děrovanou naběračkou na pečení a nechte odležet 6 hodin nebo přes noc, dokud neuschnou.
  7. Na vodní lázni rozpusťte čokoládu (můžete přidat malý kousek másla).
  8. Pomerančové plátky namáčejte v čokoládě, vyložte na pečicí papír, a pak dejte cca hodinu chladit.

 

 

anyzove susenky 2


Pikantní anýzová kolečka
 budou svěžím závanem na vaší štědrovečerní tabuli. Anýz je v kuchyni, ale také v likérech oblíbený v Řecku, Turecku a obecně v orientální kuchyni. Koupit ho můžete už mletý nebo jako extrakt (koreni.cz, Sonnentor). A nemusíte se bát, že byste už na nic jiného nevyužili.

Anýz dodá zajímavou chuť indickým jídlům (dhal), zelenině nebo rybám. Můžete si ho ale přidat i do čaje nebo i do kávy. Má příznivý vliv na zdraví hlavně pro ženy. Často ho najdete v čajových směsích pro těhotné a kojící ženy, pomáhá i během menstruačních bolestí, nebo v menopauze.


Anýzové sušenky s marmeládou


INGREDIENCE 
  

1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek špaldové mouky
1 hrnek změklého másla
1 hrnek třtinového cukru
2 vejce
1 lžička mletého anýzu nebo extraktu
špetka soli
2 lžičky kypřícího prášku
marmeláda na slepování

POSTUP

  1. V míse utřete máslo s cukrem.
  2. Přidejte vejce a anýzový extrakt.
  3. Mouku smíchejte se solí a kypřícím práškem a poté ji postupně vmíchávejte do utřeného másla s cukrem.
  4. Těsto vyválejte na cca 3 mm plát a vykrajujte kolečka (formičkami na linecké cukroví). Na polovině koleček můžete udělat vykrajovátkem otvor jako u lineckých koleček, nebo můžete ozdobit hvězdičkou. Dle fantazie a vašich vykrajovátek.
  5. Pečte na 180 stupňů Celsia šest až sedm minut, nebo dokud sušenky nezezlátnou.
  6. Po vychladnutí kolečka slepte marmeládou.

 

TIP: plnou atmosféru Orientu vykouzlí fíková marmeláda. Skvělá bude ale i angreštová, ostružinová nebo i šípková.

 

 

energy bites 2


Nepečené kuličky jsou nejen rychlé, ale rychle také mizí.
 A věřte, že tomu bude stejně i s touto verzí. A pokud uděláte várku s kapkou rumu nebo se špetkou chilli, budou hit i u mužského osazenstva.

A nemusíte si je schovávat jen na Vánoce. Tyto kuličky jsou známé jako tzv. energy bites a „zdravé mlsání“ fanoušků zdravější stravy.

 

Nepečené čokoládové kuličky (energy bites)

 

INGREDIENCE   

1 hrnek mandlí (můžete použít i vlašské nebo kešu ořechy)
3 lžíce přírodního kakaa
2 lžíce strouhaného kokosu
3 lžíce kokosového oleje (rozpuštěného)
2 lžíce kokosového mléka
4 lžíce medu nebo javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
Na obalení:
kokos, kakao, skořice, rozemleté ořechy (nejlépe vypadají pistácie), oblíbená semínka, mák

POSTUP

  1. Rozmixujte mandle, přidejte kakao a strouhaný kokos.
  2. V jiné misce rozmíchejte rozpuštěný kokosový olej, mléko, med, a vanilku.
  3. Obě směsi spojte dohromady stěrkou. Nepoužívejte mixér, jen promíchejte.
  4. Dejte zchladit, aby se vám s hmotou lépe pracovalo.
  5. Tvarujte kuličky a obalte je v kokosu, kakau, skořici apod.

 

TIP: do kuliček můžete vmáčknout i několik čokoládových peciček nebo půlky ořechů.

 

NAŠE INGREDIENCE

 

Na kvalitě kakaa opravdu záleží. Na výsledku je to vždy znát.

Do nepečených kuliček je nejlepší přírodní nealkalizované kakao. Uchovává si nejvíce zdraví prospěšných látek, na které je kakao bohaté.

Na pečení, na horkou čokoládu a jiné tvoření v kuchyni doporučujeme kvalitní čokoládové pecičky. Není nutné sekat čokoládu, stačí jen nasypat ze sáčku.

Le Chocolat kakaoLe Chocolat horka cokolada 70

 

Zdravější nemusí znamenat méně chutné. Zaměnit bílý cukr za třtinový a nahradit alespoň část bílé mouky můžete téměř u všech tradičních receptů. A každému cukroví sluší dobrá čokoláda. Ta s pořádnou porcí kakaa, ne cukru.