Velikonoční beránek ke svátkům jara jednoduše patří. Stejně jako radost z prvních teplejších dnů, sluníčka a lehčího šatníku.
Většinou máme chuť i na méně těžká jídla a tělo si tak samo říká o očistu po dlouhé zimě. Takže proč „neodlehčit“ i velikonočního beránka?
Zdravou verzi beránka od nutriční poradkyně Mgr. Zuzany Douchové jsem našla na stránkách „Vím, co jím“. Trochu jsem si ho upravila a přidala to hlavní – čokoládu :-) Skvělé na tomto receptu je, že je v něm minimum cukru a žádné máslo. Vláčnost a sladkost mu dodává mrkev.
A kdo nemá rád mrkvový dort? Díky tomu se nemusíte bát, že by chudák zdravý beránek zůstal na Velikonoce ležet ladem.
Forma na velikonočního beránka
Velikonočního beránka si upečeme opravdu 1x za rok. Tedy, pokud se sní hodně rychle, tak tedy 2x. Takže zásadní otázka – kupovat nebo nekupovat formu? Rozhodně není moc skladná. Já toto dilema vyřešila zapůjčením formy od kamarádky. Sdílená ekonomika teď frčí – nevymyslí někdo nějakou appku na půjčování kuchyňských vychytávek ve vašem okolí?
Když už se rozhodnete, že formu zakoupíte, další dilema je jakou zvolit? Pokud chcete zakládat rodinnou tradici plnou nostalgie, sáhnete nejspíš po nějaké keramické nebo i měděné krásce. Tyto formy také nejlépe vedou teplo. Ale co si budeme povídat, na vymazání jsou tak trochu noční můra.
Kamarádka vlastní silikonovou, a i když nejsem fanoušek silikonu, u velikonočního beránka ho blahořečím. Povedl se zatím vždy na jedničku.
Poleva ano či ne?
Ano, ano, ano.
Tradiční poleva na velikonočního beránka je z vyšlehaného bílku s cukrem a citrónovou šťávou. Já ale volím polevu z bílé čokolády. Používám bílou čokoládu s vyšším obsahem kakaového másla a nižším obsahem cukru. Navíc je to cukr třtinový. Takže i s polevou je tento recept stále zdravější alternativou. Poleva z bílé čokolády se navíc k mrkvovému základu skvěle hodí. Opět připomíná oblíbený mrkvový dort.
Bílá čokoláda. Sen všech velikonočních beránků.
Takže hurá na beránka:
Velikonoční beránek zdravěji
20 minut příprava, 40 minut pečení
INGREDIENCE
NA BERÁNKA:
150 g celozrnné pšeničné mouky
150 g špaldové mouky
80 ml slunečnicového oleje
300 g mrkve, nastrouhané najemno
90 g třtinového cukru
2 vejce
30 g sekaných ořechů nebo mandlí
30 g hořké čokolády (sekané nebo peciček)
50 g sušeného ovoce (brusinky, rozinky)
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
150 g bílého jogurtu (3% tuku)
citrónová šťáva
NA POLEVU:
80 g kvalitní bílé čokolády
20 g másla
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Mrkev očistíme, nastrouháme najemno a zakápneme citrónovou šťávou. Přidáme vejce, olej a jogurt a promícháme.
- Ve větší míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidáme ingredience z bodu 2/ a promícháme.
- Do těsta jemně vmícháme čokoládu a sušené ovoce a nalijeme do formy.
- Pečeme cca 40 minut, těsto zkoušíme špejlí.
- Po upečení necháme zchladnout ve formě, a pak vyklopíme.
- Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem a rozetřeme na beránka kromě hlavičky.
NAŠE INGREDIENCE
Na vaření a pečení jsou ideální kvalitní čokoládové pecičky. Proč?
- šetří čas a práci, čokoládu není třeba sekat
- čokoládové pecičky jsou většinou čokoláda typu couverture (kvalitní čokoládová poleva pro profesionály). Nenechte se splést pro nás zavádějícím názvem "čokoládová poleva". Tato čokoláda je kvalitnější než běžná hořká čokoláda. Podle legislativy musí taková čokoláda obsahovat minimálně 31% kakaového másla, což je více než dvojnásobek než u obyčejné hořké čokolády. Díky vyššímu obsahu kakaového másla se čokoláda také snáze rozpouští a je tak ideální na vaření, pečení a výrobu pralinek.
V tomto receptu jsem použila univerzální pecičky s 55 % kakaa.
Na polevu používám kvalitní bílou čokoládu. Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, pouze kakaové máslo.
Běžná bílá čokoláda v supermarketu obsahuje 20 % kakaového másla a 20 % mléka, takže 60 % je cukr.
Naše oblíbená bílá čokoláda na vaření je Vivani Bio bílá s vanilkou.
Má vyšší obsah kakaového másla a nižší obsahem cukru, který je navíc třtinový. Je proto ideální volbou do "o něco zdravějších" receptů.
Beránka můžete samozřejmě polít i tmavou čokoládou. Bude to sice trochu černá ovce, ale o to rychleji zmizí :-) Ověřeno.
A jak vlastně tradice velikonočního beránka vznikla?
Ovce byla tradiční pohanskou obětí, pastevectví bylo po dlouhá staletí hlavním zdrojem obživy.
Židé obětovali beránka jako památku na vyvedení lidu Izraele z egyptského otroctví. Bůh jim tehdy nařídil, aby každá rodina připravila obětní pokrm z beránka. Beránky opečené na ohni pak společně jedli. Krví zvířete měli označit vchod do svého domu. Označené domy byly znamením pro Boha, ale především vyjádřením důvěry v Boží záchranu.
V křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího. Nevinné, čisté stvoření, které bylo obětováno na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti.
Jehněčí maso a sladké pečivo ve formě beránka je tak součástí oslavy Zmrtvýchvstání už od středověku.
A jak je to u vás? Pečete velikonočního beránka každý rok?
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.