Mnoho lidí se při jakékoliv zmínce o speciální dietě bojí toho, že jídlo bez klasických surovin prostě nemůže být dobré. Když se řekne čokoládový dort bez mouky, v mnoha myslích vytane "bez mouky = bez chuti".
My vás ale přesvědčíme, že to jde i bez mouky. A s chutí!
Receptů na bezlepkové dezerty existuje opravdu mnoho a celiaci se nemusí ochuzovat ani o výtečné čokoládové dorty, které bojují na předních příčkách žebříčků o nejoblíbenější sladkosti.
Čokoláda je sama o sobě skvělým stavebním kamenem pro tvorbu bezlepkových dortů, doplněna může být o různé druhy krémů, polev i ovoce.
V našich receptech na ty nejlepší čokoládové bezlepkové dorty najdete klasiku, za kterou by se nemusely stydět ani ty nejlepší cukrárny, tak i dietní fitness tip na mlsání.
Vláčný čokoládový dort s polevou
Pokud jste milovníky čokolády, tento dort si zamilujete. Je natolik sytý, že by vám stačila maximáně dvě až tři sousta, ale zároveň natolik dobrý, že určitě nezůstanete jen u jednoho kousku.
Základem je vysokoprocentní čokoláda a kvalitní holandské kakao.
Foto: Pixabay
Doba přípravy: 55 minut
Ingredience:Na korpus:
Na polevu:
|
Postup:
- Hořkou čokoládu rozpusťte společně s máslem ve vodní lázni.
- Jakmile bude směs hladká a měkká, přidejte cukr, sůl a vanilkové aroma.
- Poté přidejte rozšlehaná vejce a směs znovu promíchejte.
- Nakonec vmíchejte kakao a těsto vylijte do dortové formy vyložené pečícím papírem
- Dort pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25-30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří tenká kůrčička.
- Dort nechte zchladnout a mezitím si připravte polevu. Smetanu přiveďte v hrnci k varu a zalijte s ní čokoládu nalámanou na kousky.
- Pořádně promíchejte tak, aby se čokoláda dostatečně rozpustila (případně nechte dorozpustit ve vodní lázni).
- Vychladlý korpus překlopte opatrně tak, aby jeho spodní část tvořila vršek dortu. Potřete jej vychladlou polevou.
- Na závěr můžete dozdobit moučkovým cukrem a malinami.
Tento jednoduchý dort má plnou čokoládovou chuť a díky absenci mouky je velice vláčný.
Skvěle chutná i se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou a i když zrovna nepatříte mezi celiaky, díky tomuto receptu budete možná mouku vynechávat z přípravy čokoládových dezertů pravidelně.
Bezlepkový čokoládový dort s ovocem
Jakmile se trochu ponoříte do bezlepkové diety, zjistíte, že existuje nepřeberné množství výborných receptů na různorodé dezerty. Lidí s celiakií v Česku přibývá a v souvislosti s tím přibývají i nové recepty.
Následující recept na čokoládový dort s ovocem je jedním z nich. Mírně nakyslé lesní ovoce vytváří společně s čokoládou a šlehačkou dokonalou kombinaci.
Foto: Mikelo
Doba přípravy: 50 minut
Ingredience:
|
Postup:
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni (pouze 120 g, zbytek nechte na ozdobu dortu)
- Žloutky smíchejte s cukrem a bezlepkovým práškem do pečiva, poté vmíchejte do rozehřáté čokolády.
- Ze zbylých bílků ušlehejte tuhý sníh a pomalu vmíchejte do čokoládové směsi.
- Těsto vylijte do pečícím papírem vyložené dortové formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 - 30 minut.
- Mezitím ušlehejte ze smetany šlehačku a přidejte bezlepkový ztužovač, aby byla šlehačka dostatečně tuhá.
- Upečený korpus potřete rozmraženou lesní směsí (můžete přisladit krupicovým cukrem).
- Na lesní směs dejte šlehačku a navrch nastrouhejte zbytek hořké čokolády.
- Dort dejte vychladit do lednice a poté podávejte.
TIP: Korpus můžete rozříznout a udělat střídavě více vrstev.
Bezlepkový čokoládový dort s ovocem nemusí sloužit jen jako sladká tečka k nedělní kávě, ale skvěle se hodí i na narozeninové oslavy a jiné podobné příležitosti. Můžete se vsadit, že si tento recept určitě přidáte ke svým oblíbeným.
Čokoládový dort s datlemi
Nejen žádná mouka, ale také žádné máslo ani přidaný cukr. Tento recept na čokoládový dort bez mouky a cukru slazený datlemi představuje opravdu dietní a přesto plnohodnotný dezert. Datle jsou jako sladidlo ideální.
Foto: Jules
Doba přípravy: 35 minut
Ingredience:
|
Postup:
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a přidejte jedlou sodu společně s kakaem.
- Rozmixujte datle a přidejte je spolu s rozšlehanými vejci, kokosovým olejem a vanilkovým aroma do čokoládové směsi.
- Těsto nalijte do čtvercové formy s vysokým okrajem vyložené pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby na 180°C.
- Pečte zhruba po dobu 25 minut, dokud se těsto nebude lepit na špejli či vidličku.
- Hotový dort posypte zbytkem kakaa.
Tento fitness čokoládový dort je díky datlím i kokosovému oleji trochu netradiční a velice zajímavou alternativou ke klasickým čokoládovým dortům. Slov “fitness” a “dietní” se však bát rozhodně nemusíte, protože to je velká dobrota.
Také vám připadají všechny tyto dorty obzvláště lákavé? S kvalitní čokoládou, výtečnými polevami i různorodým ovocem tomu ani nemůže být jinak.
Zkusili byste některý z nich, i když pro vás bezlepková strava nehraje roli?