Recept: bezlepkové čokoládové dorty pro celiaky

 

Mnoho lidí se při jakékoliv zmínce o speciální dietě bojí toho, že jídlo bez klasických surovin prostě nemůže být dobré. Když se řekne čokoládový dort bez mouky, v mnoha myslích vytane "bez mouky = bez chuti".

My vás ale přesvědčíme, že to jde i bez mouky. A s chutí! 

Receptů na bezlepkové dezerty existuje opravdu mnoho a celiaci se nemusí ochuzovat ani o výtečné čokoládové dorty, které bojují na předních příčkách žebříčků o nejoblíbenější sladkosti.

Čokoláda je sama o sobě skvělým stavebním kamenem pro tvorbu bezlepkových dortů, doplněna může být o různé druhy krémů, polev i ovoce.

V našich receptech na ty nejlepší čokoládové bezlepkové dorty najdete klasiku, za kterou by se nemusely stydět ani ty nejlepší cukrárny, tak i dietní fitness tip na mlsání.

 

Vláčný čokoládový dort s polevou

 

Pokud jste milovníky čokolády, tento dort si zamilujete. Je natolik sytý, že by vám stačila maximáně dvě až tři sousta, ale zároveň natolik dobrý, že určitě nezůstanete jen u jednoho kousku.

Základem je vysokoprocentní čokoláda a kvalitní holandské kakao.

Vláčný čokoládový dort s polevou

Foto: Pixabay

Doba přípravy: 55 minut

Ingredience:

Na korpus:

Na polevu:

 

Postup:
  1. Hořkou čokoládu rozpusťte společně s máslem ve vodní lázni.
  2. Jakmile bude směs hladká a měkká, přidejte cukr, sůl a vanilkové aroma.
  3. Poté přidejte rozšlehaná vejce a směs znovu promíchejte.
  4. Nakonec vmíchejte kakao a těsto vylijte do dortové formy vyložené pečícím papírem
  5. Dort pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25-30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří tenká kůrčička.
  6. Dort nechte zchladnout a mezitím si připravte polevu. Smetanu přiveďte v hrnci k varu a zalijte s ní čokoládu nalámanou na kousky.
  7. Pořádně promíchejte tak, aby se čokoláda dostatečně rozpustila (případně nechte dorozpustit ve vodní lázni).
  8. Vychladlý korpus překlopte opatrně tak, aby jeho spodní část tvořila vršek dortu. Potřete jej vychladlou polevou.
  9. Na závěr můžete dozdobit moučkovým cukrem a malinami.

 

Tento jednoduchý dort má plnou čokoládovou chuť a díky absenci mouky je velice vláčný.

Skvěle chutná i se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou a i když zrovna nepatříte mezi celiaky, díky tomuto receptu budete možná mouku vynechávat z přípravy čokoládových dezertů pravidelně.

 

 

Bezlepkový čokoládový dort s ovocem

 

Jakmile se trochu ponoříte do bezlepkové diety, zjistíte, že existuje nepřeberné množství výborných receptů na různorodé dezerty. Lidí s celiakií v Česku přibývá a v souvislosti s tím přibývají i nové recepty.

Následující recept na čokoládový dort s ovocem je jedním z nich. Mírně nakyslé lesní ovoce vytváří společně s čokoládou a šlehačkou dokonalou kombinaci.

 Bezlepkový čokoládový dort s ovocem

Foto: Mikelo 

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:
  • 180 g hořké belgické čokolády LE CHOCOLAT 76 % cocoa
  • 120 g cukru krupice
  • ½ balíčku bezlepkového prášku do pečiva
  • 200 g mraženého ovoce (lesní směs)
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 ks ztužovač šlehačky (bezlepkový) - můžete vynechat

 

Postup:
  1. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni (pouze 120 g, zbytek nechte na ozdobu dortu)
  2. Žloutky smíchejte s cukrem a bezlepkovým práškem do pečiva, poté vmíchejte do rozehřáté čokolády.
  3. Ze zbylých bílků ušlehejte tuhý sníh a pomalu vmíchejte do čokoládové směsi.
  4. Těsto vylijte do pečícím papírem vyložené dortové formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 - 30 minut.
  5. Mezitím ušlehejte ze smetany šlehačku a přidejte bezlepkový ztužovač, aby byla šlehačka dostatečně tuhá.
  6. Upečený korpus potřete rozmraženou lesní směsí (můžete přisladit krupicovým cukrem).
  7. Na lesní směs dejte šlehačku a navrch nastrouhejte zbytek hořké čokolády.
  8. Dort dejte vychladit do lednice a poté podávejte.

 

TIP: Korpus můžete rozříznout a udělat střídavě více vrstev.

Bezlepkový čokoládový dort s ovocem nemusí sloužit jen jako sladká tečka k nedělní kávě, ale skvěle se hodí i na narozeninové oslavy a jiné podobné příležitosti. Můžete se vsadit, že si tento recept určitě přidáte ke svým oblíbeným.

 

 

Čokoládový dort s datlemi

 

Nejen žádná mouka, ale také žádné máslo ani přidaný cukr. Tento recept na čokoládový dort bez mouky a cukru slazený datlemi představuje opravdu dietní a přesto plnohodnotný dezert. Datle jsou jako sladidlo ideální.

 Čokoládový dort s datlemi

Foto: Jules 

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience:

 

Postup:
  1. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a přidejte jedlou sodu společně s kakaem.
  2. Rozmixujte datle a přidejte je spolu s rozšlehanými vejci, kokosovým olejem a vanilkovým aroma do čokoládové směsi.
  3. Těsto nalijte do čtvercové formy s vysokým okrajem vyložené pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby na 180°C.
  4. Pečte zhruba po dobu 25 minut, dokud se těsto nebude lepit na špejli či vidličku.
  5. Hotový dort posypte zbytkem kakaa.

 

Tento fitness čokoládový dort je díky datlím i kokosovému oleji trochu netradiční a velice zajímavou alternativou ke klasickým čokoládovým dortům. Slov “fitness” a “dietní” se však bát rozhodně nemusíte, protože to je velká dobrota.

 

Také vám připadají všechny tyto dorty obzvláště lákavé? S kvalitní čokoládou, výtečnými polevami i různorodým ovocem tomu ani nemůže být jinak.

Zkusili byste některý z nich, i když pro vás bezlepková strava nehraje roli?