Domácí horká čokoláda - silná, hustá, co zahřeje a pohladí. Jak ji připravit?
Vyzkoušejte náš neprůstřelný základní recept a tipy, jak jej obměnit 10x jinak podle chuti a nálady.
Stačí jen 2 kvalitní základní ingredience a 5 minut času a vychutnáte si šálek dokonalé čokolády u vás doma.
Základní recept na horkou čokoládu
Na horkou čokoládu (1 šálek 100 ml) potřebujete:
50 g čokolády (70 % kakaa)
80 ml plnotučného mléka
Příprava:
V kastrůlku (nejlépe na vodní lázni) ohřejte mléko. Ztlumte plamen a vsypte pecičky nebo nasekanou čokoládu nebo míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Čokoládu nevařte, měla by se rozpustit v mléce teplém kolem 70°C.
Jak vidíte, základní recept na horkou čokoládu je opravdu jednoduchý.
A kvalitními ingrediencemi vás vybavíme na pár kliknutí. Můžete vařit čokoládu se stejnými surovinami jako baristé v nejlepších kavárnách. Horkou čokoládu můžete připravit z čokolády (nejlépe z čokoládových peciček) i kakaa. Obojí využijete samozřejmě také na pečení vašich oblíbených dezertů.
Horká čokoláda 10x jinak
Horkou čokoládu si můžete vychutnat na množství způsobů:
Nejčastější otázky a naše odpovědi o horké čokoládě
Tyto otázky nám kladou naši zákazníci nejčastěji:
- proč horkou čokoládu doporučujeme připravovat z čokoládových peciček:
- jsou praktické - nemusíte čokoládu lámat nebo strouhat
- lépe se rozpouští - čokolády Le Chocolat 55 a 70% kakaa jsou typu "Couverture". Tyto čokolády obsahují vyšší podíl kakaového másla a lépe se tak rozpouští. Jsou proto ideální pro přípravu horké čokolády, krémů a dortových polev.
- jsou to čokolády profesionálů - pecičky řady Le Chocolat jsou výběrem od renomované belgické čokoládovny Barry Callebaut. Její jméno nejspíš neznáte, protože tato čokoládovna se specializuje na profesionály. A dodává čokoládu těm nejlepším cukrářům a čokolatiérům.
- jaké procento čokolády zvolit?
- doporučujeme 70 % kakaa. Tento poměr kakaa a cukru se v čokoládě považuje za takový "zlatý řez" - ideální rovnováha mezi intenzitou kakaa a sladkostí cukru. Pokud na vás bude nápoj příliš silný, můžete přidat více mléka.
- skvělý zážitek nabízí čokoláda z peciček Le Chocolat single origin 67% kakaa. Toto výběrové kakao z nejlepších plantáží Madagascaru spojuje intenzitu a jemnost a vyváženost chuti.
- pro děti a pro milovníky mléčné čokolády doporučujeme 55 % kakaa.
- není toho mléka v receptu nějak málo a čokolády moc? A opravdu jen 100 ml čokolády?
- ano, ze základního receptu budete mít jen malý kalíšek horké čokolády (100 ml je šálek na cappuccino). Ale je dost možné, že budete mít problém ho dopít.
- ta pravá, báječná horká čokoláda, je silná jako dobrý šálek espressa. A ten je také malý :-)
- pokud použijete více mléka a o něco méně čokolády, získáte kakao. To ocení hlavně děti.
- jaké mléko použít
- doporučujeme mléko plnotučné a ideálně čerstvé. Platí zde totéž, co vám řekne každý barista o přípravě kávy.
- doporučujeme mléko plnotučné a ideálně čerstvé. Platí zde totéž, co vám řekne každý barista o přípravě kávy.
- jak připravovat horkou čokoláda z kakaa
- čokoládu můžeme připravit i z klasického kakaového prášku. Pak je potřeba jen přidat cukr, nejlépe přírodní třtinový.
- a neměl by tam být škrob?
- v mnoha receptech na horkou čokoládu ho najdete. Ale opravdu chcete pít škrob?
- pravá horká čokoláda je intenzivní a hustá, ale není to puding, lžička v ní nestojí