Jogurt s ovocem a čokoládovou granolou ve skleničce je takové efektní 3 v 1. Krásný na pohled, zdravý, a přitom tak dobrý. Jeho čas přichází v létě. A nejen na snídani. Uděláte s ním parádu i na letní grilovačce. Kdo se taky chce ve 30 °C po pořádném fláku masa nacpávat šlehačkovým dezertem? Stačí použít tučnější řecký jogurt nebo přimíchat trochu mascarpone. S touto krásou na podnose jste královnou večera.
Parfait jméno mé
Efektní dezert založený na střídání smetanové nebo jogurtové vrstvy s ovocem a dalšími dobrotami má své jméno – parfait. Pochází jak jinak než z Francie a znamená perfektní (čti parfe). Název říká vše. A je typickým příkladem toho, jak Francouz dokáže z nouze ze surovin „co dům dal“ vytvořit luxusní záležitost, a ještě se tvářit, že přesně to byl záměr.
Jogurt s ovocem a… čokoláda
Základem je samozřejmě jogurt.
Pokud vás má tato sklenička jako snídaně zasytit a pokud má chutnat, volte jogurt s podílem tuku 3-4 %. Je už notoricky známo, že nízkotučné neznamená automaticky zdravější. A ve francouzských supermarketech také prakticky žádné nízkotučné výrobky nenajdete.
Klasický 3% jogurt je dobrý základ pro zdravou snídani, i když byste rádi zrovna pár kilo shodili. Pokud chcete tyto efektní skleničky podávat jako dezert, sáhněte po smetanovém nebo řeckém jogurtu (kolem 10% tuku), případně můžete do jogurtu přimíchat trochu mascarpone. Pak už to ale žádná dieta není :-)
Fantazii se meze nekladou. Ideální je samozřejmě drobné ovoce jako borůvky, maliny, ostružiny. Krásně vypadá a nemusíte ho nijak připravovat. A také je plné prospěšných antioxidantů.
A přidáme ovoce.
Nakrájené jahody se smetanovým jogurtem budou zase se skleničkou sektu perfektní tečkou každé letní party.
Broskve nebo nektarinky zase pustí spoustu sladké šťávy, která se krásně spojí s granolou do mňamózní vrstvičky.
A vrcholem je čokoláda.
Čokoládovou vrstvu plnou zdraví nám obstará granola. Recept na čokoládovou granolu najdete zde.
Granola je zjednodušeně řečeno zapečené müsli. Směs vloček, oříšků, ovoce a semínek, která je zdravě oslazená. A společné zapečení promění vše, co je zdravé, také na dobré.
A pak už jen vrstvíme.
Jogurt s ovocem a čokoládovou granolou
1 porce, libovolně násobte
5 minut
INGREDIENCE
1 jogurt (3-4% na snídani, smetanový nebo řecký s 10% obsahem tuku na dezert)
hrst borůvek nebo jiného ovoce
3 velké lžíce čokoládové granoly (recept zde)
NA PODÁVÁNÍ (na každou porci):
mandlové lupínky
kakaové boby v čokoládě
lžička medu
POSTUP
- Do skleničky o objemu cca 250 ml vrstvíme střídavě ovoce, jogurt a čokoládovou granolu.
- Zakončíme vrstvou jogurtu, kterou ozdobíme ovocem, mandlovými lupínky a kakaovými boby nebo kousky čokolády a zakapeme medem.
- Pokud podáváme jako lehký dezert, volíme menší skleničky (1 dcl, dobré jsou i mělké „šampusky“)
KOUZELNÁ PŘÍSADA
Jogurt s granolou nejčastěji zdobím kakaovými boby v hořké čokoládě. Skrývají vše dobré, co kakao může nabídnout. Samotné boby jsou už opravdu kakaová síla, to není pro každého. Ve vrstvičce čokolády a s jogurtem jsou ale velmi příjemné osvěžení. A mnohem lepší a přírodnější volba než různé vitamíny a potravinové doplňky…
nakoupit online (klikněte na obrázek)
A nezapomeňte si své „parfait“ výtvory zdokumentovat. Na sociálních sítích se tato fotogenická snídaně vyjímá skvěle :-)
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.