Už vážně nevíte, co ještě s cuketami? Tak tuhle otázku řeší hlavně ti, kdo se vrhli na jejich pěstování. Protože jak jednou začnete, je z vás prakticky hned velkopěstitel. Ale víte, v čem je cuketová buchta nejlepší? Napečete jí několik bochníků nebo pekáčů, nakrájíte na jednotlivé kousky a zamrazíte. A v září a říjnu jednoduše večer vytáhnete potřebný počet kousků a ráno máte vláčnou buchtu ke snídani se vzpomínkou léta.
Jak cuketa v buchtě chutná?
Ať je to jak je to, cuketa je pořád jen … zelenina. Sice pečeme mrkvový dort a dýňový koláč, ale pořád je to trochu nezvyklé. Mrkev, dýně nebo řepa jsou sladké, takže se do pečených desertů nabízejí. Ale jak bude chutnat cuketa?
Odpověď je NIJAK! A to je právě ta výhoda. Cuketa dá každé buchtě báječnou vláčnost a přitom ji v ní nijak necítíte. Na rozdíl třeba od oblíbeného banánového chlebíčku, který po banánech opravdu voní a chutná, se cuketové buchty nepřejíte :-)
Zdravější verze cuketové buchty
Tato verze se od obvyklých receptů liší hlavně výrazně nižším množstvím použitého cukru. Klasická bílá mouka je nahrazená z části špaldovou moukou a je jen na vás, jaký poměr zvolíte nebo jestli přejdete na špaldu úplně.
Do cuketové buchty patří oříšky (druh je jen na vás), sluší jí i sušené ovoce (třeba brusinky nebo švestky) a samozřejmě čokoláda :-) A tak může být stokrát jiná.
Dnes jsem pekla buchtu s kakaem. Pro menší děti je ale lepší kakao vynechat a místo něj přidat do receptu 50 g čokoládových peciček.
A samozřejmě je jen na vás, jakou formu vaše cuketová buchta bude mít. Jestli ji nalijete na plech, do formy na chlebíček, nebo na muffiny.
Cuketová buchta s čokoládou
10 minut příprava, 45-50 minut pečení
12 porcí
INGREDIENCE
200 g hladké mouky
100 g celozrnné špaldové mouky
40 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
350 g cukety (nastrouhané nahrubo)
2 velká vejce
125 ml rostlinného oleje (slunečnicový, kokosový)
100 g třtinového cukru (lze částečně zaměnit javorovým sirupem nebo medem)
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička koření na perník nebo Mixed spice
50 g ořechů (nasekaných)
alternativa místo kakaa: 50 g hořké čokolády (sekané nebo peciček)
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180°C a vymažeme si formu
- Ve větší míse smícháme mouku, kakao, sůl, sodu a prášek do pečiva, kakao a koření.
- V další misce rozmícháme cukr s vejci a přidáme olej. Nastrouháme si cuketu a přidáme spolu s vanilkou.
- Jemně zapracujeme do suchých ingrediencí v první misce a nakonec jen lehce vmícháme ořechy, případně sušené ovoce a čokoládu.
- Pečeme 45-50 minut, kontrolujeme špejlí.
Pokud máme cuketu ze zahrádky nebo od farmáře, můžeme strouhat i se slupkou.
Hlavní chuť dodává cuketové buchtě koření. Já používám buď perníkové od Antonína nebo Mixed spice z Marks&Spencer.
KOUZELNÉ INGREDIENCE
Na kvalitě kakaa opravdu záleží. Na výsledku je to vždy znát. Na pečení je nejlepší kvalitní holandské kakao nebo přírodní nealkalizované.
Na pečení používám nejraději čokoládové pecičky. Nemusím sekat čokoládu, stačí jen nasypat ze sáčku. Do buchet jsou ideální tyto univerzální pecičky s 55 % kakaa, které jsou kvalitní čokoládou na vaření.
nakoupit online (klikněte na obrázek)
Cuketová buchta je skvělá na snídani i k čaji.
Máte cuketu raději naslano nebo nasladko?
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.