Kolébkou muffinů je sice Velká Británie, ale do dnešních dnů zdomácněly i u nás. V průběhu času měly muffiny různé podoby. V Americe se však ustálily do takové podoby, v jaké je známe dnes.
Čokoládový muffin už dnes běžně potkáte v pekárnách, cukrárnách i velkoobchodech po boku dalšího sladkého pečiva. Muffiny jsou typické svou vláčnou čokoládovou chutí, tvarem malé bábovičky v papírovém košíčku a jednoduchou přípravou. Pro jejich přípravu existuje řada postupů, proměnlivé jsou i ingredience. Čokoládové verze jsou však nejoblíbenější.
Není divu, čokoláda jednoduše hýbe světem a my si ji užíváme na mnoho způsobů. Užívat si ji můžeme i v muffinech, které jsou vhodné k první ranní kávě, na piknik i k mnoha dalším příležitostem.
Připravili jsme pro vás 5 originálních receptů na výborné čokoládové muffiny, po kterých se jen zapráší.
Hlavně nepřepéct!
Výhodou muffinů je to, že jsou opravdu jednoduché a na jejich přípravě toho nelze příliš zkazit. Základem je vychytat ideální dobu pečení tak, aby byly na povrchu křupavé a uvnitř příjemně vláčné.
V případě čokoládových verzí si dejte záležet na výběru čokolády a kakaa. Tyto dvě ingredience udávají moučníku hlavní chuť a rozhodně tak není na místě je podceňovat. Ideální čokoládou je čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Za tu jsme u nás v Čechách ochotni si i připlatit.
Vysoké procento kakaa ale nemusí nutně znamenat úspěch. Chuť totiž určuje hlavně kvalita kakaa, resp. použitých kakaových bobů. A pak teprve platí, že čím více, tím lépe, resp. tím zdravěji.
Základní suroviny máme, tak teď hurá na muffiny!
Čokoládové muffiny jako od profesionálů
Chcete se pyšnit muffiny, které budou milovat vaše děti, návštěvy i vy sami?
Tento recept na exkluzivní čokoládové muffiny jako od profesionálů už zaručeně nedáte z ruky.
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:
- 280 g hladké mouky
- 200 g cukru krystal
- 80 g kakaa VAN HOUTEN
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečení
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 250 ml kefíru či podmáslí
- 2 vejce
- 55 g másla
- 60 ml oleje
- 2 lžíce instantní kávy (uvařené)
- 170 g čokoládových peciček 67% single origin Madagascar
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste chtěli někoho obdarovat čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku. |
Postup:
- V misce smíchejte všechny suché ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek, sodu, kakao a sůl).
- V další misce utřete vejce se změklým máslem, olejem, kefírem a kávou. Směs smíchejte se suchými ingrediencemi, aby vzniklo hladké těsto.
- Přidejte čokoládové čočky a pořádně zamíchejte.
- Naplňte těstem košíčky nebo formičky na muffiny téměř po okraj a dejte péct do předehřáté trouby na 220 °C. Takto pečte po dobu 3 minut a poté snižte teplotu na 180°C. Dopékejte 12-17 minut, dokud se těsto nebude lepit na špejli.
U těchto muffinů s kousky čokolády je třeba dávat pozor na to, aby se nepřepekly a příliš nevysušily. Jinak nemůžete šlápnout vedle. Namísto tmavých čokoládových čoček můžete použít i bílé, muffiny lze podávat také s ovocným přelivem či zmrzlinou.
Čokoládové muffiny s tvarohem
V tomto receptu hraje důležitou roli tvaroh, který těsto krásně zvláční a dodá mu typickou chuť. Příprava je jednoduchá a rychlá, výsledek vynikající.
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 150 g polohrubé mouky
- 80 g cukru krupice
- 3 lžíce kakaa
- ½ kypřícího prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 80 g másla
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g čokoládových peciček 70% cocoa
- Špetka soli
Postup:
- Čokoládu společně s máslem rozpusťte ve vodní lázni.
- Čokoládovou směs dejte stranou a smíchejte s tvarohem.
- Ve vedlejší misce ušlehejte vaječné žloutky spolu s krupicovým a vanilkovým cukrem a poté vmíchejte do čokoládového tvarohu.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a postupně přimíchejte do směsi společně s moukou a práškem do pečiva.
- Dobře promíchané těsto dejte do košíčků či formiček a pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 25 minut.
Tyto tvarohové muffiny s čokoládou jsou skvělé samy o sobě, můžete je však vyšperkovat například troškou oslazeného tvarohu navrch.
Čokoládové muffiny s banánem
Muffiny jsou obvykle nejlepší ihned po upečení, další dny už začínají vysychat a nejsou tolik dobré, jako na začátku.
V tomto případě jim však banánové těsto zajistí příjemně mazlavou strukturu a můžete si je tak plně vychutnat i další dny.
Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:
- 3 zralé banány
- 125 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 225 g hladké mouky
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 80 g čokoládových peciček 55% cocoa
Postup:
- Rozmačkejte banány za pomoci vidličky a poté smíchejte s olejem, vejci a cukrem.
- Ve vedlejší misce smíchejte mouku s kakaem a jedlou sodou a poté vmíchejte do banánové směsi. Na konec přidejte čokoládové čočky.
- Vzniklé těsto naplňte do formiček a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 15-20 minut.
Banánové muffiny s čokoládou v sobě skrývají dvě ingredience, které jakoby se pro sebe narodily. Vyzkoušejte tento recept, určitě nebudete litovat!
Muffiny s bílou čokoládou a citrónem
Tentokrát se podíváme na odlehčenou světlou verzi muffinů, v nichž čokoláda rozhodně nebude chybět. Hlavní slovo však bude mít čokoláda bílá.
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 130 g cukru krystal
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 vejce
- 180 ml mléka
- 75 ml rostlinného oleje
- šťáva a kůra z 1 citrónu
- 200 g bílé čokolády
Postup:
- Mouku smíchejte s kypřícím práškem, solí a cukrem.
- Ve vedlejší misce smíchejte vejce, mléko, olej, citrónovou šťávu a kůru.
- Obě směsi smíchejte dohromady a přisypte 120 g nadrobno nakrájené bílé čokolády.
- Těsto nalijte do formiček na muffiny a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 15-20 minut.
- Mezitím ve vodní lázni rozehřejte zbytek bílé čokolády a po upečení muffinů s ní ozdobte jejich povrch.
Tyto výborné a rychlé čokoládové muffiny chutnají díky citrónu a bílé čokoládě jemně a svěže a mohou se stát hvězdami odpoledního čaje i letního pikniku v parku.
Čokoládové muffiny s arašídovým máslem
Nemůžete se čokoládových muffinů nabažit stejně tak, jako my? Pak pro vás máme další tip na skvělý recept. Tentokrát i s videonávodem. Čokoládové muffiny s arašídovým máslem zní totiž opravdu skvěle.
V našem článku jsme vám představili několik obzvláště vypečených receptů na ty nejlepší čokoládové muffiny.
Jak je vidno, verzí existuje opravdu mnoho a milovníci pečení se na tomto snadném a oblíbeném moučníku mohou dosytosti „vyřádit“.
Který z našich receptů byste si vybrali? Nebo byste naopak vy nám doporučili některý ze svých vlastních?