Tak takhle má vonět domov. Tohle jsem si pomyslela, když jsem dělala granolu poprvé. I sousedi vyzvídali, co se to u nás dnes peče. Kdo by si pomyslel, že takhle nádherně voní (ne tak úplně) obyčejné müsli. A počkejte, až ochutnáte.
Když jsem viděla ten plech, říkala jsem si – jak dlouho tohle budu proboha jíst? Protože na müsli a jiný „ptačí zob“ jsem obvykle sama. Ne.
Na granolu nejste nikdy sami. Brzo ji budete dělat znova. A znova…
Co je vlastně granola?
Granola je zjednodušeně řečeno zapečené müsli. Směs vloček, oříšků, ovoce a semínek, která je zdravě oslazená. To znamená málo a zdravým sladidlem jako je med, třtinový cukr, javorový, bezový nebo agáve sirup.
Zapečení pak funguje jako kouzelné abrakadabra. Z „ptačího zobu“ se stane Mňamka. Ano, s velkým M. Křupavá, lahodná, a pořád tak voňavá. Nejlepší je ještě teplá lžičkou z plechu. Její hlavní chvíle ale přichází na snídani. S jogurtem, ovocem, zakapaná medem.
Granolu si samozřejmě můžeme koupit. Nenechte se ale zlákat krásným obalem, čtěte složení. Směsi se ztuženými rostlinnými tuky a spoustou rafinovaného cukru nebrat. Ať ale koupíte sebelepší mix, té domácí, právě vytažené z trouby, se nikdy nevyrovná.
Zdravá snídaně, na které si pochutnáme
Granola spojuje chuť a zdraví. Jsou v ní samé dobré věci, takže se není čemu divit, že:
- nás zasytí na celé dopoledne (díky vysokému obsahu vlákniny)
- pročistí naše střeva a podpoří trávení a vyprazdňování (obzvlášť v dvojce s jogurtem)
- podpoří činnost mozku a zlepší pozornost (ořechům a čokoládě 3 x ano!)
Čokoláda. To je ta pomyslná třešnička na dortu granoly. Pro chuť i pro zdraví.
Domácí čokoládová granola
1 plech
5 minut příprava, 25 minut pečení
INGREDIENCE
2 hrnky ovesných vloček
1/2 hrnku pohankových vloček
1/2 hrnku sekaných ořechů (jaké máte rádi)
2 lžíce přírodního kakaa
1/2 lžičky hrubozrnné soli
1 lžíce chia semínek
1 lžíce libovolných jiných semínek (já používám ráda směs „snídaně Inků“ s lněným semínkem a sezamem)
4 vrchovaté lžíce kokosového oleje (před rozpuštěním)
4 lžíce medu
4 lžíce javorového sirupu
1/2 hrnku strouhaného kokosu nebo kokosových plátků
sekaná hořká čokoláda dle chuti
POSTUP
- Rozehřejte si troubu na 160°C a vyložte si plech pečicím papírem.
- Smíchejte v míse všechny sypké ingredience kromě kokosu.
- V kastrůlku rozehřejte kokosový olej a vmíchejte med a javorový sirup.
- Vše promíchejte, aby se suché ingredience hezky obalily oslazeným olejem.
- Směs naneste na pečicí papír a pečte cca 30 minut. V polovině pečení směs promíchejte, aby se propekla rovnoměrně.
- 5 minut před koncem pečení nasypte na granolu kokos a promíchejte. Dávám ho až nakonec, aby nezhořkl.
- Granolu nechte vychladnout, a pak do ní vmíchejte sekanou hořkou čokoládu.
- Skladujte max 3 týdny v uzavřené nádobě. Pravděpodobně ale zmizí mnohem dříve :-)
Granola je takový recept „co dům dal“. Můžete dle chuti obměňovat vločky, ořechy a semínka. Já používám na oslazení kombinaci třtinového cukru, medu a javorového sirupu. Vystačíte si ale i s jedním.
Granola je skvělá na snídani s jogurtem, čerstvým ovocem, ovesnou kaší, nebo jen tak na lžičku po těžkém dni.
Já ji jím nejčastěji takto (recept zde):
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.