Přiznejte se. Také máte na klasických mramorových bábovkách raději tu kakaovou část? My ano.
Tak proč si nedopřát typickou chuť kakaa s každým soustem?
Bábovky patří mezi nesmazatelnou klasiku české kuchyně a připomínají pohodový čas strávený u našich babiček či maminek.
Každý má doma recept na tu zaručeně nejlepší, ale někdy je čas na změnu a vyzkoušení něčeho nového.
Proto vám přinášíme 3 recepty na čokoládové domácí bábovky, které musíte vyzkoušet. A myslíme si, že jedna z nich se určitě zařadí mezi vaše "rodinné klasiky".
Připravte se na nálož kakaa, čokolády a nové inspirace!
Čokoládová bábovka s krémem
Nadýchaný kakaový korpus a lahodný čokoládový krém. Tento recept povýší "obyčejnou bábovku" na slavnostní dezert.
A vůbec nebude vadit, když nebude krém na bábovce tak vysoustružený jako na naší fotografii :-)
Foto: Pixabay
Doba přípravy: 55 minut
Ingredience:
- 175 g másla
- 175 g krupicového cukru
- 3 vejce
- 50 g kakaa
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce mléka
Na krém:
- 80 g čokoládových peciček 55% cocoa
- 85 g másla
- 175 g moučkového cukru
Postup:
- Máslo utřete společně s krupicovým cukrem a poté přidejte vejce a kakao.
- Do směsi postupně vmíchejte mouku s kypřícím práškem a nakonec přidejte mléko (pokud by bylo těsto stále moc suché, přidejte mléko dle potřeby).
- Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte na 190 °C po dobu 20-25 minut.
- Mezitím si připravte krém. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni spolu s 85 g másla, odstavte a smíchejte s moučkovým cukrem.
- Hotovým krémem poté potřete bábovku po celém jejím povrchu. Můžete dozdobit například kokosem či nasekanými oříšky.
Toto těsto se hodí spíše do menší bábovkové formy, můžete jej udělat i v klasické dortové formě nebo ve stylu muffinů v papírových košíčcích.
Bábovka s čokoládou a kokosem
Dalším receptem v řadě je tato čokoládová bábovka s kokosem.
A jelikož kokosu podobně jako čokolády není nikdy málo, využijete jej jak do těsta, tak na ozdobu.
Foto: Pxhere
Doba přípravy: 55 minut
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 100 g kvalitní čokolády na vaření
- 50 g strouhaného kokosu
- 1 dl oleje
- 2 dl mléka
Na polevu:
- 100 g kvalitní čokolády na vaření
- 100 g másla
Postup:
- Vaječné žloutky vyšlehejte s cukrem a olejem.
- Ve vedlejší misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, nastrouhanou čokoládou a kokosem. Trochu kokosu si nechte na vysypání bábovkové formy.
- Obě směsi smíchejte dohromady.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a poté jej postupně přidejte do těsta.
- Formu na bábovku mezitím vymažte máslem a místo mouky posypte kokosem. Poté do ní nalijte těsto.
- Pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 40-45 minut.
- Mezitím si připravte polevu z čokolády a másla smícháním obou ingrediencí ve vodní lázni.
- Polevu natírejte na vychladlou bábovku, čokoládu nechte volně stéci po obvodu a nakonec posypte kokosem.
Tato bábovka je ideálním adeptem na tradiční nedělní odpolední dezert. Věděli jste, že bábovky jde zdobit i květinami?
Hrnková čokoládová bábovka s tvarohem a bílou polevou
Také máte rádi hrnkové recepty, u nichž nemusíte nic vážit? Jeden z nich máte přímo před sebou. Tentokrát v hlavní roli tvaroh a bílá čokoláda.
Foto: Maxpixel
Doba přípravy: 65 minut
Ingredience:
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 1 balíček měkkého tvarohu (250 g)
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 3 vejce
- 3 lžíce kakaa
Na polevu:
- 100 g bílé čokolády na vaření
- 1 hrnek cukru krupice
- 4 lžíce mléka
Postup:
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky a žloutky poté rozmíchejte s olejem a krupicovým cukrem.
- Do směsi přidejte mouku, kypřící prášek, mléko a kakao.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a postupně jej zamíchejte do těsta.
- Ve vedlejší misce smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a nechte odležet.
- Do vymazané a vysypané formy poté nalijte polovinu těsta, pak přidejte tvaroh a zalijte druhou polovinou těsta.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na 50 minut.
- Mezitím ve vodní lázni rozehřejte čokoládu společně s mlékem a přimíchaným cukrem.
- Upečenou bábovku polijte polevou, na závěr můžete posypat například nasekanými oříšky.
Tato verze bábovky je díky tvarohu velmi vláčná. Jednoduchá na přípravu a přitom s velkým efektem.
Pokud hledáte osvěžení klasické bábovky, je ta čokoládová nejlepší volba, se kterou potěšíte celou rodinu.
Která to u vás vyhrála?