Kde najít dokonalé spojení pečeného dezertu, čokolády a kakaa? Odpovědí jsou čokoládové brownies.
Tato čokoládová pochoutka má svůj původ v Americe a do dnešních dnů zde patří k nejoblíbenějším dezertům, jimž se nevyhnete v žádné z kaváren.
A to je dobře, protože brownies jsou až hříšně dobré. Je pro ně typické to, že jejich hlavní ingredienci tvoří kvalitní čokoláda společně s kakaem.
Při pečení se na povrchu vytvoří lehká kůrka, zatímco čokoládové těsto uprostřed zůstává vláčné a mazlavé.
Existuje mnoho variant této čokoládové pochoutky, některé recepty využívají mouku, jiné se spoléhají čistě na vlastnosti čokolády a několika málo dalších ingrediencí.
I to je velká výhoda tohoto jedinečného dezertu. Z mála surovin vykouzlíte lahodný zákusek, který má miliony fanoušků po celém světě.
Na to, jak originálně lze s brownies pracovat, se můžete podívat v následujících receptech. Najdete zde klasické brownies, oblíbené cupcakes i slavnostní lanýže.
Čokoládové brownies s brusinkami a oříšky
Mazlavé, příjemně sladké s plnou čokoládovou chutí a doplněné o chuť brusinek a oříšků. Tyto originální brownies z čokolády jsou velice jednoduché a díky přidání několika ingrediencí zároveň i tak trochu jiné a nápadité.
Foto: Veganbaking.net
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
|
Postup:
- Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu společně s máslem a vsypte sušené brusinky spolu s nasekanými oříšky.
- V druhé misce smíchejte mouku společně s kakaem, kypřícím práškem a cukrem.
- Tuto sypkou směs vmíchejte do čokolády a přidejte vejce. Těsto by mělo být vymícháno dohladka.
- Vylijte těsto na plech s vyšším okrajem a pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C. Pečte zhruba 25 minut. Správně upečené brownies mají na povrchu lehkou kůrku a uprostřed jsou mazlavé.
Takto připravené brownies na plech si můžete vychutnat například s mascarpone nebo šlehačkou posypanou pomerančovou kůrou.
Brownies bez mouky
Tento recept na brownies bez mouky ocení nejen lidé dodržující bezlepkovou dietu, ale vlastně všichni, kteří milují čokoládu.
Díky tomu, že v tomto dezertu není mouka, je čokoládová chuť ještě mnohem výraznější. Recept je navíc velice snadný a rychlý, jen z několika málo ingrediencí.
Foto: MaxPixel
Doba přípravy: 50 minut
Ingredience:
|
Postup:
- Máslo společně s čokoládou rozehřejte ve vodní lázni.
- Do rozehřáté čokolády přidejte kakao společně s cukrem.
- Do směsi postupně přidejte vejce, jedno po druhém. Zamíchejte a přidejte mleté mandle.
- Formu nebo plech s vyšším okrajem vyložte pečícím papírem a nalijte těsto.
- V předehřáté troubě (170 °C) pečte zhruba 25 - 30 minut.
- Po upečení nechte alespoň na hodinu odležet a poté nakrájejte na čtverečky. Na závěr můžete posypat troškou kakaa.
Tyto brownies jsou jednoduché a přitom tolik výtečné!
Brownie cupcakes
Další originální recept na čokoládové brownies představují tyto brownie cupcakes. Cupcakes jsou hitem poslední doby i v našich končinách a velice oblíbené jsou na různých typech oslav i na svatbách.
Spojení čokoládového těsta s máslovým krémem vás rozhodně chytne za srdce. Tedy spíše za chuťové buňky.
Foto: Pxhere
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
Na krém:
|
Postup:
- Utřete máslo s cukrem, vejci a mlékem.
- Postupně vmíchejte kakao, mouku, kypřící prášek a špetku soli.
- Vložte do formiček na cupcakes a pečte po dobu 20 minut na 180 °C.
- Mezitím si připravte krém. Smíchejte máslo s kakaem a přidejte cukr, mléko a sůl.
- Vyšlehejte do hladké, jednotné hmoty.
- Tuhý krém dejte do zdobícího sáčku a ozdobte krémem vychladlé cupcakes.
- Vršek posypte čokoládovými hoblinkami.
Vypadají krásně, že? Tyto čokoládové brownies do formiček chutnají ještě lépe.
Brownie Truffles
Hledáte recept na nejlepší brownies z čokolády? Pak to možná budou tyto brownies truffles, neboli lanýže. Můžete je využít jako dezert ke kávě i jako originální a ručně dělaný sladký dárek.
Základem je kvalitní čokoláda a kakao. Víte,podle čeho vybírat kvalitní čokoládu? Nenechte se nachytat na “kakaové pochoutky”.
Foto: Pixabay
Doba přípravy: 55 minut
Ingredience:
|
Postup:
- Hořkou čokoládu nalámejte na kousky a společně s máslem rozpusťte ve vodní lázni.
- V misce smíchejte vajíčka s moukou a práškem do pečiva, poté promíchejte s čokoládovou směsí.
- Těsto nalijte do plechu s pečícím papírem a pečte na 170 °C přibližně 25-30 minut.
- Jakmile těsto po upečení vychladne, rozmačkejte jej vidličkou tak, aby vznikly drobky.
- Z drobků pak tvořte za pomoci rukou malé kuličky, které poté vložte do mrazničky zhruba na 20 minut, aby byly pevné.
- Mezitím rozpusťte čokoládové vločky se třemi lžícemi másla ve vodní lázni.
- Ztuhlé kuličky obalte v rozpuštěné čokoládě a posypte čokoládovým sypáním.
- Hotové truffles položte na pečící papír a nechte v chladu zatuhnout.
Původ čokoládových lanýžů je připisován Francouzům. S těmi našimi budete mít zaručený úspěch. Skvěle se hodí i jako slavnostní vánoční cukroví.
Při pečení brownies byste si měli dát pozor hlavně na to, abyste je nepřepekli. Vždy by měly zůstat uprostřed trochu mazlavé a vláčné. Pokud se příliš vysuší, už to není to ono.
Jejich hlavní devízou je kvalitní čokoláda, která v tomto případě získává jiné skupenství, než na které jsme běžně zvyklí. Pokud vychytáte tu správnou konzistenci a dobu pečení, nemůžete na těchto lahodných dezertech nic zkazit.
Už jste někdy brownies zkoušeli, nebo podniknete svou premiéru s některým z našich receptů?