Bílá čokoláda
Nejlepší bílá čokoláda nešetří na kakaovém másle
Ani množstvím, ani kvalitou. Jak poznat kvalitní bílou čokoládu?
#ShowMore#
Složení bílé čokolády. Proč je bílá čokoláda bílá?
Mnoho lidí nepovažuje bílou čokoládu za čokoládu. Jak taky, když kakao je přece tmavé. Jak to, že je tedy bílá čokoláda bílá?
Jednoduše.
Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, ale pouze kakaové máslo.
Zní to trochu chemicky, ale chemie v tom není žádná, tu hledejte pouze v přidaných složkách, které najdete v levných "čokopochoutkách". Kakaové boby se při zpracování melou a drtí a odděluje se tmavá sušina a světlý tuk. Tento tuk je kakaové máslo a patří mezi nejzdravější tuky. Ty, které našemu tělu prospívají. Podobně jako v tučných rybách, oříšcích nebo avokádu. Samozřejmě, že platí, že i zdravých věcí s mírou a u zdravých tuků to platí dvojnásob. Kakaové máslo je ale velmi ceněná surovina, která se používá ve farmacii, kosmetice a výrobci levnějších výrobků z kakaa s ním proto hodně šetří.
A tak vzniká ta nechvalně známá nedobrá bílá čokoláda. Ta podle zákona obsahuje kakaového másla 20 %. Zbytek tvoří mléko, cukr, a hůře i další nevítané složky.
A ještě horší jsou tzv. pochoutky, na kterých si ale vážně nepochutnáte. Kakaového másla je v nich ještě méně, proto se nesmí nazývat čokoláda.
Zavrhnout bílou čokoládu by ale byla chyba. Stačí totiž zvýšit obsah kakaového másla. Každé procento kakaového másla je na čokoládě znát. Kvalitní bílé čokolády obsahují méně cukru, než "běžná" mléčná čokoláda. Proč dáváme běžná do uvozovek? Protože kvalitní mléčné čokolády, které vybíráme my, obsahují samozřejmě kakaa mnohem více :-)
A pokud je obsah kakaového másla v bílé čokoládě kolem 40 % a výrobce používá kvalitní kakaové boby, tak tu máme "jinou ligu". A důvod, proč dát bílé čokoládě šanci, i když jste třeba "jen na hořkou". Kvalitní bílé čokolády nabízejí jiný způsob vychutnání kakaa. Oprostěte se od toho, jak má chutnat čokoláda a vyzkoušejte něco jiného.
NÁŠ TIP: kvalitním bílým čokoládám sluší nachladit. A skvěle si rozumí s bublinkami. Letním večerům se sklenkou prosecca
Bílá už není jen bílá
Kvalitní bílá čokoláda je jednoduše úplně jiný zážitek. Čokoládovny jsou v nových recepturách navíc čím dál kreativnější a tak mnoho bílých čokolád vůbec není na bílých na pohled.
Vychutnat si ji můžete např:
- ve svěží letní kombinaci s čajem matcha
- s přidanou kávou jako čoko cappuccino
- s kousky kakaových bobů a la stracciatella.
- jako tabulku plnou léta a vůní s růžemi a jahodami
Když si takovou tabulku necháte vychladit v ledničce, je smělou (a zdravější) konkurencí zmrzliny.
V zimě sáhněte např po:
- voňavé skořici
- kokosu
A nemusíte je jíst jen tak. Vyšlehané do čokoládové pěny jsou luxusním, a přitom jednoduchým dezertem. Přidejte navrch plátky opečených jablíček nebo kostky ananasu a oslníte každou návštěvu.
Není divu, že má bílá čokoláda své skalní fanoušky. Vyberte si s nimi za naší nabídky opravdu dobrých bílých čokolád. Milovníkům bílé čokolády by neměla uniknout ani stálice v našich bonbónech bílý čokoládový lanýž.