Hořká čokoláda 90-100%

100% KAKAA PRO ABSOLUTNÍ ZÁŽITEK
Žádný cukr, žádné mléko, žádný lepek, žádná sója. 100% přírodní pro absolutní čokoholiky.

90+% KAKAA PRO MAXIMÁLNÍ ZÁŽITEK
Pro ty, kteří si netroufají jít až do stovky (a není se zač stydět).

#ShowMore#

CO JE VLASTNĚ 100% ČOKOLÁDA

Kladete si otázku, jak je možné, že vlastně drží pohromadě? Vždyť je to jen kakao, tak to musí být prášek, nebo ne? Kdepak. Čokoláda se 100 % kakaa jednoduše neobsahuje cukr. Vše, co obsahuje, pochází z kakaových bobů. Kakaové boby jsou velmi tučné. Obsahují 50 % kakaového másla. Ale je to podobně jako u avokáda, kakaové máslo je velmi zdravý rostlinný tuk a v čisté formě je bílé. Druhých 50 % kakaového bobu připadá na kakaové pevné látky (ta „hnědá část“). Při zpracování čokolády se kakaová hmota (ta „hnědá část“) a kakaové máslo většinou oddělí. A pak se později znovu spojí, ale už většinou v jiném poměru a s dalšími přísadami (cukr, mléko, ingredience). Záleží na výrobci a receptuře. V kakau (prášku) je jen cca 20 % kakaového másla, někdy i méně. Ve 100% čokoládě je většinou ponechán původní poměr 50:50. A proto může mít tvar tabulky. A zde je i odpověď na další častou otázku:

 

JAK TO, ŽE MÁ 100% ČOKOLÁDA 50 % TUKU?

Odpověď už znáte. Těch 50 % je kakaové máslo, součást kakaového bobu. A je to tuk, kterého se nemusíme bát. Používá se často ve farmacii a kosmetice. Ale samozřejmě, všeho s mírou.

 

DÁ SE 100% ČOKOLÁDA VŮBEC JÍST?

Když je vyrobena z kvalitních kakaových bobů zkušenými čokolatiéry, je 100% čokoláda lepší volbou než jakákoli čokoláda bez cukru. Obsahuje pouze jednu složku a neobsahuje žádné chemické přísady. Zákazníci se ale obvykle bojí její chuti. Mají sklon vidět 100% kakaovou čokoládu spíše jako trest než potěšení. Za spoustu peněz si koupí kakao v tabulce, které nebudou moci pozřít. A to je velká výzva pro čokolatiéry.

 

JAK UDĚLAT 100% ČOKOLÁDU PŘÍJEMNOU?

Protože plná chuti bude vždy, to je jisté. Jisté není, jak moc nám ta intenzita bude příjemná. Ale výrobce může ovlivnit:

1. Jemnost
Přidáním kakaového másla. Procento kakaa zůstává stejné, ladí se jen poměr mezi kakaovou hmotou a kakaovým máslem. Čokoláda tak má jemnější texturu. Tento postup se používá u všech čokolád, u té 100% jde ale o důležitou techniku.

2. Křupavost
Část zákazníků touží po skutečně absolutním kakaovém zážitku. Chápete, že 100 % může nestačit??? Ale vynalézaví čokolatiéři si poradí se vším. Takže jak umocníte vjem ze 100% čokolády? Přidáte kousky kakaových bobů. Je to samozřejmě čisté kakao, ale dodá čokoládě „to něco navíc“.

3. Chuť
Čokoláda má sama o sobě spoustu variací chutí (bez přidání jakýchkoli ingrediencí). Podobně jako víno, i ona přejímá chutě a vůně půdy a ty se rozvíjí kvalitou jejího zpracování. V čokoládě tak můžeme pocítit chuť ovocnou, květinovou, kořenitou, zemitou, ořechovou a mnoho dalších.

100% čokoláda vyrobená skutečnými čokoládovými mistry nemá nikdy plochou nebo nevýraznou chuť. Je to proto, že kupují nejlepší kakaové boby na trhu a umějí se skvěle zpracovat. Ty pak dávají čokoládě pozoruhodnou chuť i bez přídavku cukru. Kvalitně vyrobená čokoláda s vysokým obsahem kakaa není hořká. Její chuť je intenzivní. Nepříjemná hořkost, která bývá hořkým čokoládám připisovaná, je dědictví setkání s čokoládami z méně kvalitní výroby.

Víte, že vysokoprocentní čokoládě se správně neříká hořká? Je jednoduše tmavá.